Benjamins dotter, barnmorskan Maria Molander

 

 

 

 

 

 

Klockargården 1934 med Maria Molander på trappan. Hon flyttade ut ur gården 1935 och bodde under sina sista levnadsår hos Hjalmar Molander.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galjonsfiguren "Valfisken", satt på farstukvisten från 1940-talet fram till 2005 då den togs ned. Figuren hade skadats av väder och vind och det som finns kvar av den uppbevaras nu inomhus. Fiskaren och bonden August Lång hade räddat galjonsfiguren från en havererad skuta och satte upp den på eget härbre i början av 1900-talet. Galjonsfiguren donerades senare till Bergö hembygdsmuseum och den sattes då först upp på spannmålsboden och senare på farstukvisten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Hjälp mig hem" eller "vingelkälken" är tillverkad av Lennart Westergård omkring 1950 efter Lennart Backs skisser. Smeden Tor Köping i Malax tillverkade ståldelarna. Lennart Back hade under kriget i Karelen skissat av en liknande typ som ryssarna körde med på Ladogas isar. Denna typ av motorkälke användes mest av yrkesfiskare och var i bruk på Bergö med omnejd från tidigt 1950-tal till några år in på 1970-talet när fabrikstillverkade snöskotrar blivit vanliga på ön. Kälken har en luftkyld fyrtakts Bernard motor på 2,5 hk och kunde uppnå en fart på ca 35 km/h.

Klockaren Benjamin Molander med fru Stina och dottern Aina Charlotta ca 1880